Spennende kombinasjoner til spiseplassen

Det er populært å blande forskjellige stoler rundt bordet, men en annen variant er å bruke bord og stoler som ikke matcher. Det gir det samme personlige preget, og passer inn i omtrent alle stiler.

Det kan være forskjellig farge, ulike treslag, forskjellig stil eller andre materialkombinasjoner. Nesten alt kan kombineres, så lenge det passer med resten av innredningen. Trekk for eksempel ut ett av materialene du har brukt fra før, og bruk det på enten stolene eller bordet, og du er på god  vei til å ta et godt valg. Her er noen av våre favorittkombinasjoner til spiseplassen.

 

Sort og Lyst tre

Reveny

Sort bord passer veldig fint med stoler i lyst treverk. Et gulvteppe i en mellomfarge hjelper med å samle uttrykket. Den lyse trefargen er også brukt flere steder i rommet for å skape harmoni.

 

Cognaclær og grønn marmor

Ditte Isager for Harpers Bazaar

Er du glad i å skille deg ut, bør du velge spisestuemøbler utenom det vanlige. Det grønne marmorbordet får de ellers så nøytrale stolene i cognaklær til å skinne, og skaper et skikkelig blikkfang i rommet.

 

Sort og hvitt

Kristofer Johnsson og Pella Hedeby

Sort og hvitt er manges favorittkombinasjon. Det hvite bordet føles lett og luftig, mens de sorte stolene gir tyngde til innredningen. Har man lite plass til stoler hele veien rundt bordet, kan man bytte ut én av stolene med en benk inntil veggen. Det er finest om benken enten er i samme farge som stolene eller bordet.

 

Vintage og moderne

Lundin

En klassisk kombinasjon som er lett å like, er vintage og moderne. De er perfekte kontraster, og gir masse personlighet enten det er arvet eller et bruktkjøp. Det er like fint å velge vintage stoler og moderne bord, som omvendt. Har du arvet eller kjøpt en gammel spisegruppe, kan du jo bruke stolene med et moderne bord på kjøkkenet, og bordet med moderne stoler i spisestuen.

 

Har du spisemøbler som ikke matcher?

Frisk opp inne med hengeplanter i ampler

Holmegaard

Etter en god sommerferie er det mange som kommer hjem til visne inneplanter, og et hus som trenger en liten oppfriskning. Vi er vant med at man skal friske opp på våren, og gjøre det lunt og koselig på høsten, men sånn rett etter sommerferien er det heller ikke så dumt med en liten oppfriskning. Vårdekor og tekstiler holder fortsatt stand noen måneder til, men med noen nye grønne planter får du den friske sensommerfølelsen inn i huset på null tid.

Ampler har lenge vært tilgjengelig i butikkene, men det har ikke helt tatt av i norske hjem enda. Det kan være skummelt å skulle lage hull i taket eller i veggen for å henge opp en plante. Men har man en ampel i taket eller på veggen, løfter blikket seg når man kommer inn i rommet, som gir en luftig følelse til resten av interiøret.

Ragnar Ómarsson for Livet Hemma

De små amplene er nok det som passer best for de fleste. De kan henges i gruppe i et tomt hjørne, langs en vegg eller over et møbel som står lengre ut i rommet.

Three Birds Renovations

Henger man opp en ampel alene i et nokså tomt rom, kan det føles litt tilfeldig og uryddig. Med en mindre ampel et annet sted i rommet, blir uttrykket straks mer gjennomtenkt.

Ellos

Grønne planter er luftrensere, og er derfor et perfekt innslag på soverommet. Hva med en ampel over nattbordet?

Anders Bergstedt for Entrance  

Grønne planter er fine i vinduskarmer der du føler det er litt for mye innsyn. Heng opp en ampel i vinduet, og sett en grønn plante i vinduskarmen. Resten av vinduskarmen kan styles med litt annet dekor.

Urban Jungle via Bungalow5

Har du ikke plass til grønne planter på baderomsgulvet eller ved vasken, kan ampler være en fin løsning. Har du fliser, er det best å henge de i taket.

 

Har du ampler i ditt hjem?

En hyggelig studenthybel

Jonas Berg og Emma Hos

Det å innrede en studenthybel kan være utfordrende. Det mange behov som skal dekkes, og det kan virke umulig å skape et hjem på så liten plass. Lager man en plan for innredningen på forhånd, kan man både få plass til de gode funksjonene, og dekoren som setter et personlig preg på interiøret.

Start med å finne ut hvilke behov som må dekkes, og hva det er plass til i rommet. En seng må alle ha, mens resten varierer fra person til person. Noen ønsker en god arbeidsplass, mens andre er mer opptatte av en hyggelig sittegruppe, eller et stort klesskap. Uansett hva behovene er, vil man nok innse at ikke alle ønsker kan bli oppfylt når man har begrenset med plass.

For å skape et personlig interiør, og et hjem, er det viktig å tenke på stylingen. Gardiner er mer hyggelig enn rullegardiner, og når sengen står i stuen er det spesielt viktig med pent sengetøy og et fint sengeteppe. Har du en sofagruppe, gir pynteputer variasjon og farge til interiøret. Og ikke glem veggene – man kan fint henge opp plakater med pen tape, hvis det ikke er lov til å lage hull i veggene.

Anna Malmberg for Livet Hemma

Modulsofaer er perfekt for små hybler. Da kan man velge en sofa som er akkurat så liten eller stor som man ønsker. Et gulvteppe under sofaen markerer sonen, som er viktig i et rom der mange funksjoner skal dekkes.

IKEA

Skrivebordet og kommoden på motsatt side gjør at sovesonen føles mer som et eget rom. Legg også merke til hvordan det er brukt farger for å dele opp sonene. Sovesonen er holdt i utelukkende lyse farger, mens kontordelen er mørk.

Entrance via Planete Deco

Studenthybler har ofte hvite vegger, men det betyr ikke at resten av interiøret trenger å være lyst. Til hvite vegger bør man likevel ikke velge helt sorte møbler. Gå for en mørk grå i forskjellige nyanser, og ha kun noen få elementer i sort, for å skape en kontrastfylt og stemningsfull stil.

 

Hvordan innredet du din studenthybel?

Styling av baderommet

Nå som vi har skrevet om hvordan man kan oppgradere badet på en enkel måte, må vi jo også få med det som utgjør den siste finishen på baderommet. Både bad som er oppgradert og renovert kan ha nytte av disse stylingtipsene.

Med fliser på gulv og vegger, kan baderommet lett føles sterilt. Stylingen handler derfor mest om å få inn organiske elementer med litt tekstur, som gir rommet mer liv. En variasjon av nyanser er også alltid viktig for å skape en god atmosfære i et rom.

 

Matchende tekstiler

Lundin

Håndklær gir både tekstur og farge til rommet, men velg håndklær i nyanser som kler resten av innredningen. Velg ut to – tre nyanser som du bruker på håndklærne.

 

En liten krakk

Fantastic Frank

Et lite møbel, for eksempel i form av en krakk, gjør at innredningen på badet henger mer sammen innredningen i resten av boligen. En krakk er også et fint sted å legge håndklær og hudpleie mens du er i dusjen.

 

Pen oppbevaring

Marcus Lawett for Livet Hemma

Når man flytter inn i en bolig med et nyoppusset bad, er det sjeldent at det nye badet passer perfekt til deres behov. Er det for lite oppbevaringsplass, finnes det flere fine åpne hyller for baderom. Hold orden med kurver og esker i farger som passer med resten av oppbevaringen på baderommet.

 

Grønne planter

Ditte Isager for Harpers Bazaar

Grønne planter gjør en stor forskjell i alle rom. På badet kan du gjerne gå for en liten plante ved vasken, eller en større plante på gulvet. Mange planter trives ekstra godt i det varme og fuktige miljøet på baderommet.

 

Samle alt på et brett

Anders Bergstedt for Entrance

Det å samle alle toalettsakene på et brett er ikke bare mye penere enn å la det slenge rundt, det er også mye enklere å rengjøre under, vinn-vinn med andre ord.

 

Hvordan har du stylet ditt baderom?

Pinnestol og Pinnebenk


Alvhem

Pinnestolen ble veldig populær for noen år siden, og folk kjøpte brukte stoler og malte de all verdens farger. Nå er det de naturlige variantene som gjelder i lyst treverk, sort, eller blågrått. Nye eller gamle spiller ingen rolle. Pinnestolene i seg selv er tradisjonelle, men med de riktige kombinasjonene, kan også pinnestolen passe inn i et moderne hjem.

The Apartment

Disse pinnebenkene i lyst treverk passer like fint i et moderne hjem som på sommerhytta. De rette linjene gjør benken mer moderne enn en tradisjonell pinnebenk.

Norrgavel

Det å mikse stoler i forskjellig form eller farge, har vært populært en stund. For at dette skal gå i et moderne interiør, bør man velge stoler i samme form, og maks to farger på stolene.

Andreas Mikkel Hansen for Bo Bedre DK

Det finnes også flere moderne varianter av pinnestolen, som naturligvis glir rett inn i moderne interiør.

Stadshem via Homey Oh My

Tradisjonelle pinnestoler kan gjerne kombineres med et spisebord med moderne former.

Style by Emily Henderson

En pinnebenk på terrassen gir inne-følelsen ute. Pinnebenken er som kjent ikke spesielt myk, så et par puter med fint mønster gir bedre komfort.

 

Har du pinnestoler eller en pinnebenk i ditt hjem?

Dekk utebordet til hagefest

vtwonen

Vi er inne i julis siste dager, men det er fortsatt tid til å invitere til en skikkelig hagefest.
Den norske sommeren er ikke akkurat kjent for stabilt vær, så er du usikker på været, bør du gå for en enkel borddekking. Skulle det begynne å blåse eller regne, er det ikke like mye man trenger å bære inn. Og er du redd for at kulden skal komme, er det lurt å ha noen ekstra pledd liggende. Men er det meldt strålende fint vær, er det ingen grunn til å ikke slå på stortromma og dekke et fantastisk utebord.

Daniella Witte for Livet Hemma

Lyslenker pynter opp over hagebordet, så man kan holde bordpynten enkel.

Ten22 Studio for The Tomkat Studio

Har du et pent hagebord du ønsker å vise frem, kan du gå for en smal løper over bordet. Brett serviettene pent rundt bestikket, så slipper du å legge det rett på bordet.

Anders Schønnemann for Bo Bedre DK

Lyslykter skaper stemning etter solen har gått ned. Blomster fra hagen kan settes i enkle vaser, spredt utover bordet.

Katie Jameson for The Effortless Chic

Vil du gjøre litt ekstra stas på gjestene, kan du gå for en mer pyntet stil. Bruk lag-på-lag både når det kommer til duk og kuverter. En løper over duken gir en fin effekt, mens dekketallerkener i tre gir en fin kontrast til den blå duken. Man trenger ikke ha bretteferdigheter for å lage fine serviettdekorasjoner. Lag en fin knute på linservietter, for en avslappet, men gjennomført stil.

 

Har du dekket hagebordet til hagefest i sommer?

5 elementer som gir hjemmet glamfaktor

Alcro

Den elegante glamorstilen er en av de mest populære stilene nå for tiden. Det er den rake motsetningen til organisk, naturlig stil med slitte møbler og håndlagd keramikk. Glamstilen vi ser nå ligner på de variantene vi har sett opp gjennom tidene, og har store likheter med Art Deco som vi har skrevet om før. Det skal ikke være overdådig på noen måte, men de lekene innredning med mye blanke overflater, gjør glamstilen til det perfekte valget for den ungdommelige og vågale.

 

Dype farger

Pure and Original

Da glamstilen ble populær igjen for noen år siden, var det sort og gull som gjaldt. Som i alle andre stiler, har også glamstilen utviklet seg mot en mer fargerik innredning. Gå for de dype fargene, gjerne fra den varme siden av fargesirkelen.

 

Listverk

Terzo Piano for Fiandre

Skal du få den autentiske glamstilen, så trenger du listverk med profil. Listene skal aller helst være brede, og er du ekstra nevenyttig skal du lage et fint mønster av lister på veggene. Når det kommer til farge, er det ikke ent annet enn hvite lister som gjelder. Lister i samme farge som veggen, eller en farge som står godt til veggfargen gir et gjennomført interiør.

 

Messing

Martin Löf for Residence Magazine

Messing har vært stort i flere år nå, og er en viktig del av glamstilen. Her er det ingen grenser for hvor mye messing du kan bruke. Alt fra små dekorelementer, til kraner, dørhåndtak og til og med store møbler i messing er lov.

 

Speil

Mark Roper for Est Living

De blanke overflatene gir en glamorøs effekt. Skal du ha et speil i et glamorøst hjem, så skal ikke det være kvadratisk. Det enkleste er å gå for et rundt speil, men det vakreste er speilene med litt annerledes form, og gjerne sotet eller farget overflate.

 

Krystall

Reflections Copenhagen

Er det én ting som alle forbinder med glamorøs stil, så er det vel krystall. Man kan gjerne gå for en arvet lysekrone, glass eller vaser. Ønsker man en mer moderne variant, har Reflections Copenhagen utvalget, med alt fra små lysestaker til bordet du ser på bildet over. Mer elegant og vågalt blir det ikke.

 

Har du noen glamelementer i ditt hjem?

Utekjøkken

Livet Hemma

De som er glad i å grille, kan nok si seg enige i at det å lage mat ute, er ekstra hyggelig. Og mange har nok tenkt tanken allerede, at det hadde vært utrolig deilig å slippe å gå inn og lage mat når det er fint sommervær ute. Har du litt ekstra plass i hagen, kanskje der grillen allerede står, kan dette bli en fin plass for et hyggelig utekjøkken. For noen er det nok med en liten benkeplate til tilberedning, mens andre gjerne også vil ha rennende vann, søppelsortering og oppvaskstativ. Vi har samlet et knippe utekjøkken-prosjekter, i forskjellige vanskelighetsgrad, som du enten kan lage selv, eller få noen til å lage for deg.

 

Ferdigkjøpt

IKEA

For de som ikke vil snekre selv, finnes det flere varianter av ferdig utekjøkken i butikkene. Hva med å sette opp en skikkelig kjøkkenøy, så flere kan samarbeide om matlagingen?

 

Enkel konstruksjon

Hus & Hem

Har man lyst til å snekre noe selv, uten å ha så mye erfaring, kan man lage et enkelt utekjøkken av lekter og spiler. For enkelhetens skyld, kan du droppe vasken, og heller gå for en ferdigkjøpt benkeplate.

For hobbysnekkeren

Therese Knutsen

Har du noen prosjekter bak deg, bør dette utekjøkkenet gå lett som en lek. Skapdørene skjuler rot, mens oppbevaringsveggen gir mulighet til å henge opp det man vil ha lett tilgjengelig.

 

Avansert

Tom Blanchford for Techne

De mest avanserte løsningene er tidkrevende, men man kan også sette arbeidet bort til de proffe. Da kan man til gjengjeld få et stilrent utekjøkken som passer husets og hagens stil.

 

Hvordan utekjøkken drømmer du om?

Restaurantinspirasjon

Sketch London

Når man er på restaurant er det jo gjerne maten og menneskene som står i fokus. Men stadig flere restauranter er opptatte av å ha et særegent interiør, som gir masse inspirasjon når man skal pusse opp hjemme.

Restaurantinspirasjonen er naturligvis perfekt når spisestuen skal pusses opp, men også kjøkken og stue kan pusses opp i restaurantstil. Og ikke glem, badene på gode restauranter er ofte veldig fint innredet, så hent gjerne inspirasjon derfra også.

Hvis du er på en restaurant med et interiør du virkelig faller for, anbefaler vi å ta en ekstra titt på hva det er som gjør interiøret så vakkert. Hvilke farger og materialer er brukt? Hvordan har de belyst bordene? Og ikke glem å ta et bilde, så har du når å se på når du skal gå til innkjøp hjemme.

Jaime Hayon for Barceló Torre de Madrid Hotel

Petrolfarge kombinert med mintgrønt, messing og marmor, sammen med treverk som roer ned stilen. De sorte lampene står som en fin kontrast til de sukkersøte fargene.

Flora Danica Paris via Dezeen

Er du ute etter et nordisk interiør med lyse farger, er dette kombinasjonene for deg. Lys grønn, flere gråtoner, lyst treverk og mørkegrønt som kontrast gir en avslappet palett. Når fløyel og marmor brukes sammen med treverk og matte overflater, virker det mer organisk enn hvis man blander inn blanke overflater i varme farger.

Le Roch Hotel Paris

Beetle-stolen fra Gubi er virkelig blitt populært som restaurantmøbel. Ikke vær redd for å bruke stoler i forskjellige farger, men la resten av interiøret ha en tydelig hovedfarge. Her er hovedfargen blått. Hengene planter og klaser med pendler er ikke et uvanlig syn på en restaurant. Hjemme kan det bli i overkant å kopiere dette, men ta inspirasjon fra det, og bruk takpendler og ampler i interiøret hjemme.

Leo’s Oyster Bar San Francisco via Douglas Friedman for Architectural Digest

Er du ute etter den mest eklektiske stilen, er det supert å bruke restauranter som inspirasjon. De tør gjerne å overdrive akkurat nok, uten at det bikker over til rotete. Stormønstret tapet, fliser med mønster, forskjellige speil på veggen, og et variert utvalg møbler er veien å gå.

 

Har du vært på en restaurant med fint interiør i det siste? Del det med oss i kommentarfeltet.

Sommerhus i maritim stil

Donna Dotan for Workshop APD via Domaine

Nå er det nok mange som har kommet seg på hytta, og noen er sikkert godt i gang med årets prosjekter. Selv om hytta skal være et sted for avslapping, er det viktig å ta vare på interiør, eksteriør og hage. Det er naturligvis mange som velger en maritim stil på sommerhuset. Og selv om man skal pusse opp, er det ikke noe i veien for å videreføre stilen man hadde før. Selv om man har sett seg lei på den marineblå og hvite kombinasjonen som kjennetegner den maritime stilen, kan man med noen få tips, få et helt nytt uttrykk, uten at man går imot hyttas opprinnelige stil.

Borås

En nyoppusset hytte, trenger ikke ha en moderne stil. Ta vare på gammelt listverk, dørhåndtak, og de møblene som betyr mest. Let etter flere møbler på loppemarked, eller gå for nye møbler med tradisjonelt design. Striper hører med i den maritime stilen, og det er ikke farlig å bruke striper flere steder i rommet. Husk bare at stripene bør ha en variasjon i størrelse og farge, for at det skal virke harmonisk.

Bénédicte Ausset Drummond  via Marie Claire Maison

Det er fult mulig å skape en maritim stil helt uten marineblått. Maritime materialer som drivved og tau er minst like viktig som marineblått. Det hvite og marineblå, bytter du ut med beige og nyanser av blågrønt. Fotokunst gjør seg også i sommerhuset, og aller finest blir det med naturmotiver fra sjøen eller stranden.

Donna Dotan for Workshop APD via Domaine

Sørg for godt med oppbevaringsplass også på hytta. Gamle skap blir som nye med et strøk maling og nye knotter. All synlig oppbevaring bør også være pen, så gå for kurver eller esker som passer inn i den maritime stilen.

Lexington via Bright Bazaar

Tekstiler er alltid med på å skape stemning. Grove tekstiler som lin, ull og bomull passer godt til den maritime stilen. Velg en variasjon av blåfarger, og ikke fall for fristelsen av å velge kun marineblått. Gulvtepper er alltid viktig på en hytte, spesielt de eldre hyttene med dårlig isolering. På soverommene kan man velge lette bomullstepper, mens det i gangen og stuen er fint med slitesterke sisaltepper.

Craftberry Bush

Dekor er også viktig på hytta, men på et sted der det er begrenset med oppbevaringsplass er det jo fint med dekor som kan brukes. Heng opp stråhatter og flettekurver på veggen, og du får et fint blikkfang i rommet, pluss at du får mer plass til andre ting på hattehyllen. De fleste har en god del skjell og steiner som er plukket på stranden opp gjennom årene. Hva med å samle de under en glasskuppel, eller i en gjennomsiktig boks?

 

Hvilken stil har du valg på din sommerhytte?