5 elementer som gir hjemmet glamfaktor

Alcro

Den elegante glamorstilen er en av de mest populære stilene nå for tiden. Det er den rake motsetningen til organisk, naturlig stil med slitte møbler og håndlagd keramikk. Glamstilen vi ser nå ligner på de variantene vi har sett opp gjennom tidene, og har store likheter med Art Deco som vi har skrevet om før. Det skal ikke være overdådig på noen måte, men de lekene innredning med mye blanke overflater, gjør glamstilen til det perfekte valget for den ungdommelige og vågale.

 

Dype farger

Pure and Original

Da glamstilen ble populær igjen for noen år siden, var det sort og gull som gjaldt. Som i alle andre stiler, har også glamstilen utviklet seg mot en mer fargerik innredning. Gå for de dype fargene, gjerne fra den varme siden av fargesirkelen.

 

Listverk

Terzo Piano for Fiandre

Skal du få den autentiske glamstilen, så trenger du listverk med profil. Listene skal aller helst være brede, og er du ekstra nevenyttig skal du lage et fint mønster av lister på veggene. Når det kommer til farge, er det ikke ent annet enn hvite lister som gjelder. Lister i samme farge som veggen, eller en farge som står godt til veggfargen gir et gjennomført interiør.

 

Messing

Martin Löf for Residence Magazine

Messing har vært stort i flere år nå, og er en viktig del av glamstilen. Her er det ingen grenser for hvor mye messing du kan bruke. Alt fra små dekorelementer, til kraner, dørhåndtak og til og med store møbler i messing er lov.

 

Speil

Mark Roper for Est Living

De blanke overflatene gir en glamorøs effekt. Skal du ha et speil i et glamorøst hjem, så skal ikke det være kvadratisk. Det enkleste er å gå for et rundt speil, men det vakreste er speilene med litt annerledes form, og gjerne sotet eller farget overflate.

 

Krystall

Reflections Copenhagen

Er det én ting som alle forbinder med glamorøs stil, så er det vel krystall. Man kan gjerne gå for en arvet lysekrone, glass eller vaser. Ønsker man en mer moderne variant, har Reflections Copenhagen utvalget, med alt fra små lysestaker til bordet du ser på bildet over. Mer elegant og vågalt blir det ikke.

 

Har du noen glamelementer i ditt hjem?

Utekjøkken

Livet Hemma

De som er glad i å grille, kan nok si seg enige i at det å lage mat ute, er ekstra hyggelig. Og mange har nok tenkt tanken allerede, at det hadde vært utrolig deilig å slippe å gå inn og lage mat når det er fint sommervær ute. Har du litt ekstra plass i hagen, kanskje der grillen allerede står, kan dette bli en fin plass for et hyggelig utekjøkken. For noen er det nok med en liten benkeplate til tilberedning, mens andre gjerne også vil ha rennende vann, søppelsortering og oppvaskstativ. Vi har samlet et knippe utekjøkken-prosjekter, i forskjellige vanskelighetsgrad, som du enten kan lage selv, eller få noen til å lage for deg.

 

Ferdigkjøpt

IKEA

For de som ikke vil snekre selv, finnes det flere varianter av ferdig utekjøkken i butikkene. Hva med å sette opp en skikkelig kjøkkenøy, så flere kan samarbeide om matlagingen?

 

Enkel konstruksjon

Hus & Hem

Har man lyst til å snekre noe selv, uten å ha så mye erfaring, kan man lage et enkelt utekjøkken av lekter og spiler. For enkelhetens skyld, kan du droppe vasken, og heller gå for en ferdigkjøpt benkeplate.

For hobbysnekkeren

Therese Knutsen

Har du noen prosjekter bak deg, bør dette utekjøkkenet gå lett som en lek. Skapdørene skjuler rot, mens oppbevaringsveggen gir mulighet til å henge opp det man vil ha lett tilgjengelig.

 

Avansert

Tom Blanchford for Techne

De mest avanserte løsningene er tidkrevende, men man kan også sette arbeidet bort til de proffe. Da kan man til gjengjeld få et stilrent utekjøkken som passer husets og hagens stil.

 

Hvordan utekjøkken drømmer du om?

Restaurantinspirasjon

Sketch London

Når man er på restaurant er det jo gjerne maten og menneskene som står i fokus. Men stadig flere restauranter er opptatte av å ha et særegent interiør, som gir masse inspirasjon når man skal pusse opp hjemme.

Restaurantinspirasjonen er naturligvis perfekt når spisestuen skal pusses opp, men også kjøkken og stue kan pusses opp i restaurantstil. Og ikke glem, badene på gode restauranter er ofte veldig fint innredet, så hent gjerne inspirasjon derfra også.

Hvis du er på en restaurant med et interiør du virkelig faller for, anbefaler vi å ta en ekstra titt på hva det er som gjør interiøret så vakkert. Hvilke farger og materialer er brukt? Hvordan har de belyst bordene? Og ikke glem å ta et bilde, så har du når å se på når du skal gå til innkjøp hjemme.

Jaime Hayon for Barceló Torre de Madrid Hotel

Petrolfarge kombinert med mintgrønt, messing og marmor, sammen med treverk som roer ned stilen. De sorte lampene står som en fin kontrast til de sukkersøte fargene.

Flora Danica Paris via Dezeen

Er du ute etter et nordisk interiør med lyse farger, er dette kombinasjonene for deg. Lys grønn, flere gråtoner, lyst treverk og mørkegrønt som kontrast gir en avslappet palett. Når fløyel og marmor brukes sammen med treverk og matte overflater, virker det mer organisk enn hvis man blander inn blanke overflater i varme farger.

Le Roch Hotel Paris

Beetle-stolen fra Gubi er virkelig blitt populært som restaurantmøbel. Ikke vær redd for å bruke stoler i forskjellige farger, men la resten av interiøret ha en tydelig hovedfarge. Her er hovedfargen blått. Hengene planter og klaser med pendler er ikke et uvanlig syn på en restaurant. Hjemme kan det bli i overkant å kopiere dette, men ta inspirasjon fra det, og bruk takpendler og ampler i interiøret hjemme.

Leo’s Oyster Bar San Francisco via Douglas Friedman for Architectural Digest

Er du ute etter den mest eklektiske stilen, er det supert å bruke restauranter som inspirasjon. De tør gjerne å overdrive akkurat nok, uten at det bikker over til rotete. Stormønstret tapet, fliser med mønster, forskjellige speil på veggen, og et variert utvalg møbler er veien å gå.

 

Har du vært på en restaurant med fint interiør i det siste? Del det med oss i kommentarfeltet.

Sommerhus i maritim stil

Donna Dotan for Workshop APD via Domaine

Nå er det nok mange som har kommet seg på hytta, og noen er sikkert godt i gang med årets prosjekter. Selv om hytta skal være et sted for avslapping, er det viktig å ta vare på interiør, eksteriør og hage. Det er naturligvis mange som velger en maritim stil på sommerhuset. Og selv om man skal pusse opp, er det ikke noe i veien for å videreføre stilen man hadde før. Selv om man har sett seg lei på den marineblå og hvite kombinasjonen som kjennetegner den maritime stilen, kan man med noen få tips, få et helt nytt uttrykk, uten at man går imot hyttas opprinnelige stil.

Borås

En nyoppusset hytte, trenger ikke ha en moderne stil. Ta vare på gammelt listverk, dørhåndtak, og de møblene som betyr mest. Let etter flere møbler på loppemarked, eller gå for nye møbler med tradisjonelt design. Striper hører med i den maritime stilen, og det er ikke farlig å bruke striper flere steder i rommet. Husk bare at stripene bør ha en variasjon i størrelse og farge, for at det skal virke harmonisk.

Bénédicte Ausset Drummond  via Marie Claire Maison

Det er fult mulig å skape en maritim stil helt uten marineblått. Maritime materialer som drivved og tau er minst like viktig som marineblått. Det hvite og marineblå, bytter du ut med beige og nyanser av blågrønt. Fotokunst gjør seg også i sommerhuset, og aller finest blir det med naturmotiver fra sjøen eller stranden.

Donna Dotan for Workshop APD via Domaine

Sørg for godt med oppbevaringsplass også på hytta. Gamle skap blir som nye med et strøk maling og nye knotter. All synlig oppbevaring bør også være pen, så gå for kurver eller esker som passer inn i den maritime stilen.

Lexington via Bright Bazaar

Tekstiler er alltid med på å skape stemning. Grove tekstiler som lin, ull og bomull passer godt til den maritime stilen. Velg en variasjon av blåfarger, og ikke fall for fristelsen av å velge kun marineblått. Gulvtepper er alltid viktig på en hytte, spesielt de eldre hyttene med dårlig isolering. På soverommene kan man velge lette bomullstepper, mens det i gangen og stuen er fint med slitesterke sisaltepper.

Craftberry Bush

Dekor er også viktig på hytta, men på et sted der det er begrenset med oppbevaringsplass er det jo fint med dekor som kan brukes. Heng opp stråhatter og flettekurver på veggen, og du får et fint blikkfang i rommet, pluss at du får mer plass til andre ting på hattehyllen. De fleste har en god del skjell og steiner som er plukket på stranden opp gjennom årene. Hva med å samle de under en glasskuppel, eller i en gjennomsiktig boks?

 

Hvilken stil har du valg på din sommerhytte?

IKEAs skjulte skatter: Råskog trillebord

Therese Winberg for Livet Hemma

Det er på tide å fortsette vår serie med IKEAs skjulte skatter, og denne gangen er det trillebordet Råskog sin tur.

Det er lett å tenke at et trillebord som du finner i kjøkkenavdelingen kun kan brukes på kjøkkenet. Men vi har sett Råskog bli brukt i alle rom – fra entreen til balkongen, og ingen steder passer det dårligere enn andre. Et mer tilpasningsdyktig møbel skal du lete lenge etter.

Ragnar Ómarsson for IKEA

Bare på kjøkkenet kan trillebordet brukes på mange forskjellige måter. Som serveringsbrett i forskjellige høyder, hvis veien mellom kjøkkenet og spisestue er lang. Som matoppbevaring og dekormøbel i et tomt hjørne. Eller rett og slett som et sted der du kan oppbevare alt mulig du vil vise frem – urter i én hylle, matvarer i en annen og redskaper i den tredje.

Anna Malmberg for IKEA

Sjampoflasker på badekarkanten eller på gulvet i dusjen blir historie med Råskog på badet. Her kan du smale alt du trenger i og utenfor dusjen. Med åpen oppbevaring er det viktig at man holder det ryddig, så bruk bokser for å samle ting.

Livet Hemma

Kreativt arbeid blir gjerne rotete. Er man glad i å tegne, male eller lage forskjellige ting er det fint å kunne rydde bort og finne frem sakene lett. Trillebordet kan trilles bort til bordet når man holder på, og når det ikke er i bruk kan det enkelt plasseres under trappen eller skrivebordet.

Ragnar Ómarsson for Livet Hemma

Har du et mindre praktisk klesskap, er det klart at du trenger et sted å ha tilbehør og vesker. Smykkeesker og veskestopper som henger over kanten på trillebordet gir en fin og avslappet stil.

Weronica Fremenius for IKEA

Utendørs kan Råskog trillebord brukes til en helt del. Det er kjempefint som ekstra oppbevaring ved grillen, til hageredskper i boden, eller som kombinert plantebord og oppbevaring som kan flyttes rundt etter behov.

 

Hva ville du brukt Råskog trillebord til?

Inspirasjon til frokostplassen i hagen

Debi Treloar for Livet Hemma

På en perfekt sommerdag skal gjerne alle måltider inntas utendørs. Alt smaker bedre når man spise ute, synes mange. Morgensolen treffer sjeldent samme sted i hagen som kveldssolen, så man må ha ett spisebord til frokost og ett annet til middag hvis man ønsker å sitte i solen. Finn det stedet i hagen med morgensol, og gå til innkjøp av et bord i passe størrelse, som også passer stilen på huset og hagen.

IKEA

Velg mørke hagemøbler for å skape en stemningsfull frokostplass blant buskene i hagen. På ettermiddagen blir frokostplassen en hyggelig skyggeplass.

Sommarnöjen

Moderne hagemøbler kan også skape en hyggelig frokostplass. Er du heldig å ha en privat bygge, kan du jo ta med hagemøblene ned dit for en ekstra spesiell sommerfrokost.

COCO-MAT

Legg merke til hvordan betongbordet glir inn med omgivelsene. Betongkrakkene blir bedre å sitte på med store boksputer.

Skagerak

Man trenger ikke nødvendigvis et stort bord til frokosten. Grønne hagemøbler har blitt populært de siste årene, og passer like godt i grønne hager, som på moderne uteplasser.

Entrance Mäkleri

Selv et rimelig cafébord kan være det perfekte møbelet på uteplassen. Det sorte stålet tas opp i rekkverket, og treverket myker opp den harde betongen.

Sofi Sykfont for Livet Hemma

På en liten balkong har man ikke så mange valgmuligheter når det kommer til plassering av bordet. Frokost og middag spises gjerne på samme sted, men det trenger ikke være mindre hyggelig av den grunn. For de minste balkongene finnes det fine bord man kan henge på rekkverket, og har du i tillegg krakker som kan stables, blir det med ett plass til mer på balkongen.

 

Har du innredet en frokostplass i din hage?

Fotokunst

Hunting for George

Den minimalistiske tiden med tomme vegger helt uten kunst, er forbi. Noen har valgt å ta frem gamle malerier og annen kunst, men i de mest moderne hjemmene er det fotokunst som gjelder. Alle typer fotokunst er populært nå. Motivene kan være alt fra arkitektur til natur. Noen velger å henge ett enkelt bilde på en vegg, mens andre lager en bildevegg med flere typer kunst. Fotokunsten strammer opp stilen i rommet, samtidig som man får fylt veggene med kunst igjen, som igjen gjør rommet mer personlig. Husk bare at man ikke trenger å ha kunst på alle veggene i hjemmet. Det er fint å ha noen steder der man kan hvile blikket, og ikke ha for mange inntrykk i ett rom.

@sarah_cocolapine

Fotokunst kan være veldig stemningsskapende. For å fremheve kunsten er det viktig å ta opp fargene andre steder i rommet. Den sorte lampen på bildet over er med på å fremheve dybden i fotokunsten.

Jeffrey Alan Marks Design

Kunst blir ofte brukt for å balansere innredningen i rommet og skape høyde i møbleringen. Et fargerikt bilde i en fargerik innredning balanserer også fargene i rommet, og skaper på den måten harmoni.

Donna Dotan for Workshop APD

Klassiske interiører kan dra nytte av moderne kunst, da det gir en fin kontrast til den elegante innredningen. For å få kunsten og møbleringen til å snakke sammen, er det brukt motiver og farger som kler rommet.

Andrea Papini for Elle Decoration SE

Har man mange gamle kunstverk i forskjellige rammer, kan fotokunsten være med på å rydde opp i uttrykket. En bildevegg med kun fotokunst kan på sin side virke rotete, men også her finnes det råd. Velg bilder i samme format, og gjerne samme bildeserie. Bruk like rammer og plasser dem på rekke og rad, så det blir helt symmetrisk. Da får du en moderne variant av bildeveggen.

 

Har du fotokunst i ditt hjem?

5 Enkle oppgraderinger på badet

Det er en kjent sak at det å pusse opp et bad er dyrt. Derfor er det lett at renoveringen av badet blir utsatt til det er helt nødvendig, og man må leve lenge med et slitent bad. Det mange glemmer, er at det ikke er nødvendig å renovere badet for å gi det et lite løft. Det er flere enkle oppgraderinger man kan gjøre, som verken koster skjorta, eller krever mange uker med arbeid. Disse oppgraderingene er også supre til de som skal selge et hus med ett eller flere umoderne baderom.

 

Mal taket

Senkowski for Karol Cieplinski

Hvis du er så heldig å ha malte vegger på badet, kan du jo bare male over for å gi en fornyet stil. Men de fleste har flislagte vegger, og da kan det være en idé å male taket. For å finne riktig farge til taket bør du se på flisene. Har du hvite fliser over det hele, kan du velge akkurat den fargen du ønsker. Har du farger på flisene, bør du velge noe som passer med den fargen. På bildet er det sorte fra flisene tatt opp i taket og på veggen.

Kraner med karakter

Concrete By Keenan

Et helhvitt bad kan virke klinisk, så det å velge standard blandebatterier i krom, kan gjøre det enda mer klinisk. Bytt ut blandebatteriene med noe mer moderne i for eksempel sort eller messing. Det koster noen kroner å få det installert, men det er ikke i nærheten så dyrt som det ville kostet å renovere hele badet.

 

Belysning

Chris Patey for Consort Design

Å få inn en elektriker som kan lage nye lyspunkter kan vær for kostbart for mange. Men ikke glem at nye lamper kan gjøre en stor forskjell selv om de er på samme stedet som før. Gamle baderomslamper har gjerne svakt lys, så ønsker du mer lys på badet, kan det faktisk være nok å bytte lampe.  Har du badekar på badet ditt, bør du gå for en lampe med dimmer.

 

Baderomsmøbler

Montana

Det er en litt større jobb, men det å bytte ut baderomsmøblet er helt klart det som gjør størst forandring på et bad, bortsett fra det å bytte fliser. De fargerike baderomsmøblene er veldig populære nå, og utvalget er stort.

 

Speil som blikkfang

Boys Play Nice for SMLXL

Har du et bad som bare føles litt kjedelig, kan et nytt speil være løsningen. Da snakker vi ikke om et vanlig, kvadratisk speil, men et speil med wow-faktor som virkelig tar oppmerksomheten i rommet. Det trenger ikke være masse bling og krystaller – også et speil med en subtil detalj, vil gjøre stor forskjell på et kjedelig baderom.

 

Når ble ditt baderom totalrenovert sist?

Hvordan lykkes med lyseblå vegger

Eilersen

Blått har blitt en av ”de nye nøytrale fargene”, som betyr at det er en farge som passer med omtrent alle andre farger. Det er mer og mer sjeldent man ser at folk maler med grått og beige, men mange ønsker likevel en farge som passer med det de allerede har av møbler og dekor. Vi har sett mye av de dype, og de nesten helt grå blåtonene i noen år, men nå er det en annen blåtone som øker i popularitet. Den lyseblå fargen er ikke lengre bare en soveromsfarge – det har blitt en farge man kan bruke i alle andre rom.

Lyseblått er et fint valg for de som rett og slett ønsker et lyst rom. Lyseblått blir en fin bakgrunn for et fargerikt, så vel som et nøytralt interiør. Det er en farge som kan ta så lite eller så mye oppmerksomhet man ønsker, avhengig av hva man kombinerer det med.

Yvonne Wilhelmsen for Bonytt

Kun grått i kombinasjon med lyseblått blir kjedelig, men med en grønn plante og rosa nyanser, blir paletten med ett mer interessant. Det er likevel de blanke detaljene i bordet og lampen som setter prikken over i-en i dette rommet.

IKEA

Ton-i-ton fungerer også fint med lyseblått. Har du fargerike klær kan du godt bruke de i fargepaletten på soverommet. Legg merke til hvordan den lyseblå fargen fungerer som bakgrunn for interiøret.  Den tar ikke oppmerksomhet fra de andre fargene, men fremhever de på en fin måte.

Fritz Hansen via Verket Interiør

Lyseblått fungerer bra i et klassisk interiør, men da med en dempet fargepalett. Det fint å blande inn flere støvete nyanser av blått, og bruke naturmaterialer som kontrast.

Montana

Når man har vegger i en lys tone, som likevel er fargesterk, er det fint å fortsette med de fargesterke nyansene. En ungdommelig stil får du med sterk rosa og messing sammen med det lyseblå. Å bruke et gulvteppe i samme farge som veggen gir en fin effekt.

The Apartment

Lyseblå vegger blir en rolig bakgrunn for en glad og fargerik stil. Blått og grønt som hovedfarger gjør at det er lett å endre uttrykket når man ønsker. Klassiske materialer som bronse, messing, fløyel og ull gjør rommet sofistikert, mens de sterke fargene gjør rommet mer lekent.

 

 

Hvilket rom ville du brukt lyseblått i?

Smarte løsninger til kjøkkenet

Når man skal pusse opp kjøkkenet er de fleste opptatt av å finne en stil de kan leve med i flere år fremover. Et stort kjøkken med god benkeplass, godt med oppbevaring og god arbeidsflyt er også høyt oppe på prioriteringslisten. Kjøkkenleverandørene er kjent for å være tidlige ute med de nyeste trendene når det kommer til design. Det mange ikke vet, er at kjøkkenleverandørene også er kjapt ute med de gode løsningene som gjør kjøkkenet mer funksjonelt. Ikke alle leverandører leverer alt, så det er også en faktor du bør ta med i valget av kjøkkenleverandør.

 

Spiskammer

Ballingslöv

Spiskammerset er nok for de spesielt interesserte, men en ordentlig hobbykokk har et større oppbevaringsbehov enn andre. Holder man spiskammerset kjølig, kan man ikke bare oppbevare det hjemmelagde syltetøyet her, men også grønnsaker og vin. Spiskammerset passer helt klart best på store kjøkken, og har man et kjøkken med mange kriker og kroker, kan spiskammerset plasseres der man trenger å fylle tomrom i planløsningen.

 

Benkmontert ventilator

Glenvale Kitchens

En riktig så fin kjøkkenvifte kan gi et blikkfang på kjøkkenet, men har man noe annet man ønsker å fremheve på kjøkkenet, kan en benkmontert ventilator være løsningen. Da får man åpnet opp bak kjøkkenøyen, og får rommet til å føles større.

 

Sokkelskuffer

Thomasville Cabinetry

De aller fleste kjøkken står på en lukket sokkel, så hvorfor ikke fylle tomrommet under kjøkkenskapene, med de supersmarte sokkelskuffene? Her kan man lagre alt fra kakefat, til servietter, og har man ekstra høye overskap, finnes det også sokkelskuffer med innebygget stige.

 

Uttrekkbar kjøkkenbenk

Tid For Hjem

Benkeplass er øverst på prioriteringslisten til mange. I små leiligheter er det ikke alltid det er plass til nettopp det, men også her finnes det en løsning. Denne uttrekkbare benkeplaten gir ekstra benkeplass når man har behov for det.

 

Hjørneskuffer

CKI

De fleste kan nok si seg enige i at hjørneskap ikke er en spesielt god løsning. Er det ett sted det er dømt til å bli rotete, så er det i hjørneskapet. Heldigvis har løsningen kommet, og stadig flere velger nå hjørneskuffer på sitt kjøkken. Da får man lett tak i det som ligger bakerst, og det er lett å holde det ryddig.

 

Kokende vann i springen

Quooker

Vannkokeren blir overflødig når man nå kan få kokende vann i springen. En ekstra liten varmtvannstank under benken sørger for at man kan få kokende vann rett i kjelen eller tekannen.

 

Hvilke smarte løsninger har du på ditt kjøkken?