Frittstående peis

Home Adore

Selv om sommeren så vidt er over, og det forhåpentligvis er flere solskinnsdager i vente før høsten virkelig setter inn, er det ikke dumt å begynne å planlegge for de kalde månedene vi har foran oss. Mørke, kalde og regntunge dager tilbringes aller helst inne foran peisen med noe varmt i koppen og noe å lese på. De nye peisene på markedet er virkelig noe helt annet enn en peis fra 80-tallet når det kommer til varmeeffektivitet, og mange velger derfor å bytte ut sin gamle peis.

Drømmen for mange er nok en innebygget peis, men det finnes flere alternativer som er verdt å sjekke ut. Den frittstående peisen kan være alt fra en kakkelovn til en vedovn, og her kan man få både moderne og tradisjonelt design med samme energieffektivitet. Det som skiller de frittstående peisene fra de innebygde variantene er at de tar mer visuell plass. Dette kan kanskje virke negativt, men i flere tilfeller er det akkurat det man vil at en peis skal gjøre. Kanskje har man pipeløpet midt på en lang vegg, og ikke ønsker å forstyrre gjennomsynet i rommet som på bildet over, eller kanskje man bare ønsker et enklere uttrykk.

Blooc

Denne tradisjonelle vedovnen glir rett inn i det moderne interiøret. Små utskjæringer og detaljer gjør at denne peisen blir et smykke i rommet.

Filippa Tredal for Rue Magazine

Kakkelovnen er fortsatt forbeholdt gamle hus og leiligheter med høyt under taket. Hvis man gjerne vil se flammen, finnes det modeller med åpen flamme. Men en kakkelovnen er så pen i seg selv at det ikke er nødvendig.

Sara Medina Lind og Marie Ramse

Den enkle vedovnen er populær i norske hjem. Den tar liten plass i rommet, og det enkle designet passer perfekt til den skandinaviske stilen.  Her finnes det også modeller med tre glass, så man kan se flammen fra flere vinkler.

 

Hvordan peis drømmer du om?

5 ideer til kjøkkenøyen

Kjøkkenøyen har kommet for å bli i norske hjem. Den er utrolig praktisk for arbeidsflyten, og den hjelper oss med å tørre å innrede lenger ut i rommet. I et allrom er en kjøkkenøy nesten en nødvendighet, men også store kjøkken som føles litt tomme, kan få plass til en kjøkkenøy. Når det kommer til utforming, farger og funksjon har man omtrent like mange valgmuligheter som man har med resten av kjøkkeninnredningen, og det kan være overveldende nok i seg selv. Da er det fint å samle litt inspirasjon før man begynner, og se hvordan andre har gjort  det. Her er fem gode ideer til kjøkkenøyen.

 

Skjul oppvasken

Kjøkkenøy med høy bakplate for å skjule oppvasken

Shannon McGrath for Hecker Guthrie

Det største minuset med åpen kjøkkenløsning er at oppvasken blir stående synlig mens man spiser middagen. For har man først åpen kjøkkenløsning, vil man jo gjerne ha spiseplassen i nærheten. Heldigvis finnes det en enkel løsning på det problemet også. En forhøyet bakplate bak kjøkkenøyen gjør at man kan skjule rot og oppvask mens middagen nytes.

 

Ekstra smal

Smal kjøkkenøy, grått kjøkken med vitrinedører

Johanna Hagbard for Elle Decoration SE

Skal man ha en kjøkkenøy inn på et lukket kjøkken kan det fort bli trangt. Men det går også an å lage en smal og funksjonell kjøkkenøy. Her kan man få plass til å tilberede mat eller bake, uten problem.

 

En del av stuen

Kjøkkenøy med bokhylle til kokebøker

Lisa Cohen  og Mark Roper for Robson Rak

I allrommet blir kjøkkenet gjerne synlig fra stuen, og da kan det være en god idé å gjøre kjøkkenet litt mer ”stuevennelig”. En bokhylle til kokebøkene på framsiden av kjøkkenøyen er en fin løsning.

 

Flislagt

Flislagt kjøkkenøy, barstoler i kjøkken

Jody Kivort for Mercury Mosaics

Kjøkkenøyen trenger ikke ha samme overflate som kjøkkenfrontene ellers i rommet. Skap et blikkfang ved å flislegge kjøkkenøyen i en fin farge.

 

Med spisebord

Kjøkkenøy med spisebord på grått kjøkken

SuBe Interiorismo for Santos Bilbao

I små leiligheter der kjøkkenet er flyttet ut til stuen, blir det ofte lite plass til  spisestue. Med en kjøkkenøy som fortsetter ut i et spisebord sparer man mye plass. Husk bare at spisebordsdelen bør være i vanlig sittehøyde for at man skal ha god sittekomfort til lange middager.

 

Har du kjøkkenøy på ditt kjøkken?

Nyheter fra Northern Lighting

Det er alltid spennende med alt som er norsk, og stadig flere norske designere og produsenter kommer nå på banen med spennende produkter. En produsent som har klart å bygge opp et godt varemerke her i Norge er Northern Lighting. De har etterhvert fått en stor katalog med et bredt spekter av lamper for en hver smak. De har alt fra det enkle, til det mer klassiske, til de produktene som virkelig skiller seg ut. I år har det kommet flere nye produkter designet av norske og utenlandske designere som kan gi skandinaviske hjem det lille ekstra som mange føler de mangler i boligen.

 

Meld

Meld er en pendellampe laget av glasert steintøy. Steintøyet står fint i kombinasjon med andre naturmaterialer, men kan også brukes som kontrast til en mer striglet og minimalistisk stil. Den lille skjermen gir et konsentrert lys, så lampen passer perfekt over spisebordet eller kjøkkenbenken. Tre stykker på rekke gir en fin effekt.

 

Buddy Wall

Vegglampen Buddy har et utrolig enkelt design, men noen ganger er det enkle det beste. De avrundede former og den forsiktige fremtoning underbygger en naturlig interiørstil så vel som den skandinaviske stilen. Perfekt som leselampe over sengen, men kan også for eksempel brukes på rekke over kjøkkenbenken.

 

Balancer

Balancer er en gulvlampe der designet spiller på balaseelementet vi har sett mye av i lampedesign de seneste årene. Den tunge foten og de grafiske formene gir et maskulint uttrykk. Armen kan stilles i ulik høyde og er derfor super som leselampe over sofaen eller godstolen.

 

Circle

Circle er lampen som skaper et blikkfang i rommet. De trendy Art Deco formene står fint til møbler i nordisk stil. Aller finest er de i par, hengende nær en vegg eller i et mørkt hjørne.

 

Over Me

Over Me kan ved første øyekast virke litt vel enkel i designet. Men denne tak- og vegglampen har et spredt lys som mange kan ha bruk for. Opalglasset er omkranset av en metallring som kommer i både hvitt, blått og grått. Bruker man den som taklampe gir den et spredt lys mot gulvet, og på veggen blir denne lampen et spennende element i rommet.

 

Hvilken lampe fra Northern Lighting er din favoritt?

De 5 mest brukte designstolene

Gubi beetle i rosa og syverstolen i naturfarget skinn

Bang & Olufsen

Trendobjekter kommer og går. En dag skal alle ha et spesielt dekorelement, og den andre dagen er det helt ut. Noen trendobjekter kommer likevel tilbake igjen med jevne mellomrom. Det er møblene eller dekoren som har godt design som man ikke helt klarer å bli ordentlig lei av.

Når det kommer til spisestuestoler er det alltid en spesiell designstol som er ekstra trendy. Akkurat nå er det Beetle fra Gubi, mens det for et par år siden var Y-stolen fra Wegner og Eames fra Vitra. Selv om de har vært supertrendy før betyr det ikke at disse nå er helt ut. Det er også stoler som passer inn i mange forskjellige stiler, hvis man er av typen som ikke helt klarer å bestemme seg for en stil.

 

Y-stolen Wegner

Avenue Design Studio

Y-stolen har kommet og gått i trendbildet siden den kom på markedet. Designet er minimalistisk, men likevel detaljert. Overflaten er variert med flettet sete, avrundede ben og armlener, og skarpe detaljer i y-en.

 

Syvern Arne Jacobsen

Syverstol i cognaclær til antikt spisebord

Anders Bergstedt for Entrance via My Scandinavian Home

Syveren er kanskje den designstolen flest skandinaver velger. Det enkle designet appellerer til mange, og passer inn i forskjellige interiørstiler. De sorte og hvite variantene passer best til den minimalistiske stilen, og ønsker du en mer naturlig stil kommer syverstolen i trefinér eller med skinntrekk.

 

Eames Vitra

Vitra Eamesstol i sort rundt stort spisestue

Kristofer Johnsson for Residence Magazine

Eamsstolen fra Vitra er for de som ønsker det bittelille ekstra. Nettopp understellet på denne stolen er det som gjør den spesiell, samtidig som setet er så enkelt som du kan få det. Denne varianten med understell i kun metall, og varianten med understell i en blanding av tre og metall er begge populære. Selv med sitt moderne utseende ser vi ofte at disse stolene blir brukt til antikke spisebord.

 

Thonet

Thonetstolen rundt spisebordet

Derek Swalwell for Inside Out

Den eldste av disse stolene er Thonetstolen. Som vi har skrevet før var dette ett av verdens første flatpakkede møbler, men likevel er det en stol som mange har falt for opp gjennom årene. Med sine runde, nostalgiske former passer den like godt på en fortauskafé som rundt et stort spisebord.

 

Beetle Gubi

Gubi beetle i mørk grønn fløyel shabby chic interiør

Kitesgrove

Akkurat nå er det Beetle fra Gubi som gjelder. Dette er en forholdsvis ny stol på markedet, men har allerede blitt en stor favoritt. Det myke setet og de nette benene gir den perfekte blandingen av minimalistisk design og god komfort. Fløyelsvarianten er helt klart den flest går for, men her har man også mulighet for mer alminnelige tekstiler, eller på den helt andre siden av skalaen – store mønstre med mange farger.

 

Hvilken designstol hadde du gått for?

Innred TV-stua

En TV-stue som kun blir brukt til TV-titting er ikke alle forunt. Men enten man er så heldig å ha en ekstra stue i boligen, eller om man rett og slett bare ønsker å vie hovedstuen til TV-titting, har vi samlet våre tips om alt fra møblering til dekor.

Farger

Didier Delmas for Marie Claire

I et rom der man skal kose seg ordentlig er det lurt å gå for farger man virkelig liker. Gå helst for de litt mørkere eller fargesterke tonene, for å skape stemning.

 

Møblene

Sonja Velda for Sies Home

I TV-stuen handler det om komfort og praktiske løsninger. En ekstra dyp sofa med en stor puff er et godt og fleksibelt valg og et brett på puffen gir plass til drikke og snacks. TV-en henges aller helst på veggen, og for å få skjult ledninger og annet rot, er det lurt med skap. En plassbygd oppbevaringsløsning med en blanding av skap og åpne hyller gir et sømløst uttrykk.

 

Møblering

Inroom Interor Design

I hovedstuen sier vi ofte at TV-en ikke trenger å være midtpunktet i rommet, men i TV-stuen er det helt lov. Plasser sofaen langs den ene veggen, og TV-en rett foran, så man ikke blir sittende med vridd hode.

 

Belysning

Sharyn Cairns og Taylor Knights  for The Design Chaser

Selv om man gjerne ønsker at TV-stuen skal være mørk, er det viktig med god belysning. En fin taklampe kan bli et ordentlig smykke i rommet, men gå for de variantene som har et mykt lys. Bruk en variasjon av vegglamper, gulvlamper og bordlamper der det trengs ekstra belysning.

 

Tekstiler

Architectural Digest

Puter og pledd er en selvfølge i sofaen. Gå gjerne for ekstra store pynteputer og behagelige materialer. Et gulvteppe definerer sofagruppen og gir en lun atmosfære. De fleste ønsker å ha det mørkt når de ser film, så da er mørkeleggingsgardiner en nødvendighet.

 

Har du en egen TV-stue i ditt hjem?

Moderne lillatoner

Lyselilla vegger med messing og fløyel

Red Edition

Lillafargen har fått et litt dårlig rykte etter at alle skulle ha lilla gardiner for et tiår siden. Den adventslilla fargen er nå forbeholdt advent, og vi kan la andre lillatoner prege hjemmene våre resten av året.
Hvis man ser godt etter, kan man finne flere vakre lillatoner i fargekartene fra de siste årene. Dette er mer støvete lillafarger, som det er lett å like. På den lyse siden har vi lavendel- og syrintonene, mens det på de mørke tonene går fra marsala til plomme. Disse lillatonene er noe for de som vil ha noe litt annerledes enn alle andre, men samtidig følge tendensene.

Varme farger interiør

Jonas Ingerstedt og Jill Windahl for Alcro

Lilla er et perfekt bakteppe for de varme nyansene vi kommer til å se mer av fremover. Og de blå og grønne fargene vi har blitt så glad i de siste årene? De fungerer som en fin kontrast til det hele.

Lys lilla vegger

@stilleben_dk

Kombinerer man denne lyse lillatonen sammen med messing, får man frem gløden i fargen. Perfekt for en stram, og glamorøs stil med blanke overflater og sorte elementer.

Lilla soverom med rosa sengeteppe

Hitta Hem

En varm og mørk lillatone kan bli fin på soverommet. Her ser man hvordan lilla også fungerer fint med naturlige materialer og detaljer.

Kontrastvegg i lilla

Stelton

Lys syrinfarge sammen den mørke lillatonen gir en grafisk effekt. Det brune treverket blir en fin aksent, mens de grønne koppene fungerer som kontrast.

 

Hvilke lillatoner kunne du brukt i ditt hjem?

Farget marmor

Marmor er virkelig et vakkert materiale. Hvit marmor har blitt veldig populært, og nå kommer stadig nye produkter i farget marmor. Nyansene og variasjonene i fargene gir et grafisk men naturlig uttrykk, og passer vel så bra inn i en glamorøs stil, som i et mer naturlig interiør. Se bare på disse vakre fargene her.

 

Grønn

Grønn marmor vask med messingkran og rosa speil

Anders Mikkel Hansen for Bo Bedre

Grønn marmor og messing er en kombinasjon vi har sett i mange år nå. Begge materialene har den egenskapen at de oppleves både tidløse og glamorøse, og harmonerer derfor godt sammen.

Grå

Fritz Hansen

Den grå marmoren er ikke så vanlig, men føles veldig naturlig da fargen kan minne om granitt. Sammen med lyst eller gråpigmentert treverk gir den grå marmoren et rustikt preg.

 

Brun

Røde vegger og brun marmor på badet med blandebatteri og lampe i messing

Tessa Ross-Phelan for Workshop Brothers via Yellowtrace

Rødt og brunt er utrolig vakkert sammen. Med den gylne messingen og den kritthvite vasken blir fargepaletten komplett. Den brune marmoren passer også med omtrent alle andre farger, så her er det lett å forandre uttrykk etter noen år.

 

Burgunder

Sidebord i burgunder marmor med lyseblå vegger

Søstrene Grene

Går vi mer mot rødt, får vi marmor i burgunder. Mange produsenter lager småmøbler og dekor i burgunderfarget marmor, og kombinasjonen av lyseblått, burgunder og grønt er uslåelig.

 

Sort

Kira Brandt for Bo Bedre DK

Sort marmor er den perfekte krysningen mellom glamorøst og naturlig. Årene i marmoren blir en grafisk kontrast til et naturlig interiør.

 

Har du farget marmor i ditt hjem?

Jotun Ladys Nye Fargekart 2017

Jotun Ladys nye fargekart Golden Bronze

Årets fargekart fra Jotun Lady har endelig blitt lansert. Det er like spennene hvert år å se hvilke farger Jotun Lady vil at vi skal male med i år.

I årets fargekart finner vi både blå, grønne, rosa, beige og brune toner. Felles for fargene er at de holder seg i den støvete enden av fargeskalaen. De blå, grønne og rosa tonene som tidligere var så skumle, har nå blitt helt normalt i mange hjem. Det som skiller seg ut i årets fargekart er de mange, fine bruntonene. Fra de mer beige nyansene, via støvet brun til rustbrun. Her er et lite utvalg av bildene fra det nye fargekartet.

Beige vegger almond beige, rosa vegger blushing peach

Almond Beige med Blushing Peach i bakgrunnen. To veldig forskjellige farger, men begge på den varme siden av fargeskalaen. Almond Beige blir nok fort en favoritt hos mange. For et moderne uttrykk – mal listene i samme farge som veggen, eller en annen farge enn hvit.

Lyseblå veggfarge jotun dusky blue

Lyseblått har gått fra å være en farge man kun bruker på barnerommet, og til en farge man kan bruke i alle rom. De kjølige tonene har lenge vært en favoritt, og Dusky Blue er hakket mer fargesterk enn de lyse blåfargene vi har sett fra Jotun Lady tidligere.

Mørkeblå vegger jotun lady dark teal

De blågrønne tonene står fortsatt sterkt, og selv om Jotun Lady allerede har mange fantastiske varianter, har de nå kommet med flere nye. Fargen på bildet heter Dark Teal.

Lyse vegger jotun myk, fondvegg silky pink

Har du lyst på helt lyse vegger er det utrolig fint med de helt lyserosa tonene. Maler du taket i samme farge, og legger til andre dype farger blir uttrykket mindre sukkersøtt. Fondveggen er tilbake, men nå skal man velge to farger og ikke hvitt. Her er det brukt Myk og Silky Pink.

Jotuns nye fargekart 2018 pale linden

Den nye, naturlige grønntonen Pale Linden er en behagelig bakgrunn for naturmaterialer. Treverk, lin, ull, skinn og selvfølgelig grønne planter gir utefølelsen innendørs hele året.

 

Alle bilder: Line Klein og Kråkvik & D’Orazio for Jotun Lady

 

Hvilken farge fra det nye fargekartet er din favoritt?

Vintage sengegavl

Design Hotels via We Heart

En sengegavl kan virkelig forandre et soverom. Det kan gå fra pregløst og kjedelig, til vakkert og innbydende kun ved å sette inn en sengegavl.

De virkelig vakre sengegavlene er de man kjøper brukt. Antikke sengegavler med utskjæringer, spesielle former og vakker patina. Art deco og art nouveau er spesielt aktuelt nå, men også mørkt treverk og rotting gjør seg spesielt godt mot glatt, hvitt sengetøy.

Hotel Panache

Geometrisk og moderne tapet harmonerer fint med de organiske formene fra art nouveau stilen. Fargene fra tapetet blir tatt opp i sengegavlen og pynteputene foran, noe som knytter det godt sammen.

Abbie Melle

Mange har allerede plukket frem noen vakre arvemøbler fra loftet, og de fleste vil nok si seg enige i at det gir en fantastisk glød til interiøret. Det brune treverket går fint med grått og hvitt, men brunt er også en farge som kan kombineres med de fleste andre farger, så her er det bare å bruke yndlingsfargene sine.

Mikael Lundblad for Midnatt Home via Innredningshjälpen

Den naturlige stilen får man ved å velge en vintage sengegavl i rotting. De myke art deco formene, og den mørke fargen i gavlen strammer opp, og gir et glamorøst preg.

Lisa Cohen, Folk Architects og Amber Road Design

Et sterilt og moderne hjem kan også innredes med naturlige elementer. En vintage sengegavl i bambus og grove tekstiler i varme farger, skaper en lun atmosfære.

 

Har du sengegavl på din seng?

Bak sofaen

H&M Home via Glamour

Når man innreder en stue, er det helt normalt å begynne med å plassere sofaen inntil veggen, og TV-en på motsatt vegg. I mange tilfeller er også dette beste løsningen, men i dag vil vi vise at det ofte finnes andre løsninger på hvor sofaen kan stå.

Drar man sofaen ut fra veggen, får man med ett mer dybde i rommet. I mange tilfeller kan det også være løsningen på problemene man har hatt med å få definert soner, eller få plass til et spesielt møbel.

Hvis man skal prøve å plassere sofaen ut fra veggen, kan det være en god idé å begynne med å finne noe man kan plassere bak sofaen. Det kan være noe som står inntil veggen med sofaen foran, eller noe som står mot sofaryggen, hvis man har satt sofaen ut mot rommet. Her er noen ideer til hva du kan ha bak sofaen.

 

Bokhylle

Alvhem

Den vanligste varianten av et møbel bak sofaen, er sannsynligvis bokhyllen. Enten man velger å gjøre plass til å gå bak sofaen for å få tak i det som er nederst i bokhyllen, eller om man setter sofaen helt inntil, er dette en smart løsning.

 

Skrivebord

Black Lacquer Design

Det er ikke alltid like mange valgmuligheter når det kommer til å finne plass til et skrivebord i et lite hjem. Prøver man å tenke nytt, og sette sofaen ut i rommet, kan man kanskje få plass til et lite skrivebord bak sofaen.

 

Døråpning

Tessa Neustadt for Rue Magazine

Dører kan ofte begrense hvor man kan plassere møblene i et rom. Har man en dør akkurat der det gjerne skulle vært en sofa, kan man prøve å plassere sofaen ut fra veggen, som på bildet over. La det være minst en meter mellom sofaen og døråpningen for å få en god gangbane.

 

En benk

Havenly for The Scott Effect

I hus eller leiligheter der man mangler en tydelig definert entré, kan man sette sofaen med ryggen mot inngangsdøra for å definere sonene bedre. Setter man en benk bak sofaen, som man kan bruke som entremøbel, får man utvidet entreen, og skapt et enda tydeligere skille mellom entré og stue.

 

Konsollbord

Craftberry Bush

Selv det å dra sofaen litt ut fra veggen, vil gi en stor effekt på romfølelsen. Det kan være så enkelt som å gjøre plass til et smalt konsollbord eller en vegghylle bak sofaen, som man kan pynte opp med lamper, speil og dekor.

 

Har du sofaen inntil veggen?