Skap romfølelse med lys

b56d2f6c1bce82267ba5e945ad5d8e24

via Per Jansson

Mange er av den oppfatning av at tak og vegger ikke skal gjøre så mye ut av seg. Man vil ha lyse vegger for å sette fokus på møblene eller utsikten, uten å egentlig vite om det er riktig metode for å få til akkurat det. Ofte vil man da oppleve at rommet bare flyter utover, uten tydelige rammer.

Et rom med god romfølelse er et rom hvor veggene skaper trygge rammer rundt rommet, og stemningen er lun og god. Romfølelse kan skapes med både lys, farger, tekstiler og annet interiør. Det viktigste er forholdet mellom lys og skygger. Et rom kan ha god romfølelse på kveldstid med dempede lys og skyggespill, mens det på dagtid føles kjedelig og flatt. Da må man klare å balansere lys, tekstiler og farger, så man får god dynamikk i rommet også på dagtid.

Woonguide-Scandinavisch-interieur-industriele-touch_3

via Bjurfors

Det er lettere å skape god balanse mellom lys og skygge i et rom med fargede eller grå vegger, enn i et hvitt rom. Fargene vil skape tydelige rammer rundt rommet, og dagslys eller kunstig belysning skapet fine skygger. Et lite rom vil føles større om man fokuserer på å gi det en god romfølelse, selv med farge på veggene.

 

3768da7e2fdf40f752acfd9e6bbfde6d

via Home Adore

Vil man ha lyse vegger, kan man bruke lys for å skape god romfølelse. Bruk lamper i flere høyder. La lys fra taklamper sneie noen av veggene, så man får spill mellom lys og skygge. Sett bordlamper og gulvlamper der det trengs mer lys, og sett opp annen dekorbelysning i rommet for å skape stemning. Sørg for at særlig taklampene kan dimmes.  I rom som får flatt lys på dagtid kan man bruke noen av lampene i rommet, for å supplere til dagslyset utenfor.

4edf0ad25fc38a673aa18eefad892185

via Bjurfors

Ulike teksturer og lyskilder skaper dynamikk som gir en god romfølelse, selv i et hvitt rom. Blanke fliser reflekterer mye lys, mens matte kjøkkenskap og lister og dører i halvblank maling  reflekterer hver sin mengde lys.

2dc187d4738fd533e8088a4dffde4556

via TH2 Designs

Gulvtepper, gardiner, puter og pledd understreker også romfølelsen. Bland teksturer i én eller flere farger, og du ser at romfølelsen blir bedre med én gang.

Hvor viktig er romfølelse for deg?

One thought on “Skap romfølelse med lys

Legg inn en kommentar