Materialvalg til uterommet

Brooke Holm og Marsha Golemac via Inside Out

Det tok sin tid til vinteren slapp grepet i år, men nå ser det ut som varmen er på vei. Mange er nok klare til å få ut hagemøblene, og noen har kanskje innsett at det er på tide å gå til innkjøp av nye.

Det mange glemmer når de skal velge hagemøbler er at hagen også skal være en refleksjon av husets stil og interiøret forøvrig. Ved å se på materialene til hagemøblene, blir det lettere å se hva som kan passe husets stil. Generelt sett kan man si at moderne materialer som plast og aluminium ikke passer like godt til et tradisjonelt hus, men at det da er et bedre valg med rotting eller grovere materialer. Utvalget av hagemøbler i butikkene blir bare større og større for hvert år, og det finnes mange materialer og modeller å velge mellom. Derfor har vi samlet en liten del av materialene du kan velge mellom, i vår lille guide til riktig materialer for din hagestil.

Metall

Jo Rodgers for Vogue

Hagemøbler i stål eller aluminium kan være alt fra tradisjonell til moderne. Møbler med runde former og mye detaljer passer en klassisk stil, mens rette linjer og mer kraftig konstruksjon blir moderne. Uansett stil er hagemøbler i metall et ryddig alternativ, som ikke tar for mye oppmerksomhet i hagen. Her er det også valgt en grønnfarge som glir fint inn i omgivelsene.

 

Rotting

Austin Design

Rotting og kunstrotting er populært da det er et stort utvalg av slike hagemøbler i butikkene. Velger man rotting er det ekstra viktig å tenke på at fargen og formen passer stilen på huset. De brune og grå variantene passer til tradisjonell og romantisk stil, mens en sort variant oppleves mer moderne og stram.

 

Værbitt tre

Sofi Sykfont og Pella Hedeby

Hagemøbler skal gjerne tåle mye vær, så det å gå for værbitt treverk kan være en god idé.  I seg selv har værbitt tre en rustikk stil, men kombinasjonen med andre materialer avgjør hvordan resultatet blir. Værbitt treverk står i fin kontrast til plast og stål, men passer også til enklere hagemøbler i tre.

 

Plast

Natalie Hunfalvay for Adam Robinson Design

Hagemøbler i plast har et dårlig rykte som billige møbler av dårlig kvalitet. Men de siste årene har det kommet mye fine hagemøbler i plast også – både dyre og billige varianter. Fordelen med plast er at man får skapt mykere møbler, som man ikke nødvendigvis trenger store puter oppi. Plastmøblene bør bare brukes til hus i  mer moderne stil, da de kan virke billige og enkle mot tradisjonelle hus.

 

Tre og betong

Genevieve Garruppo for Home Polish

Også i hagen kan man gå for plassbygget og tilpasset. En lang sittebenk og plantekasser gir rette linjer på terrassen. Terrassebord har dessuten god holdbarhet, og kan beises i den fargen du ønsker, eller du kan la den gråne over tid. Et bord i betong krever også lite vedlikehold, og føles som et naturlig element i hagen.

 

Hvilke materialer er dine hagemøbler i?

Legg inn en kommentar